1. תתחילו בקטנה
תלמדו רק 10-20 מילים ברוסית ותתחילו להגיד אותן לכל אדם שאתם פוגשים (כולל אלה שלא יודעים רוסית). בואו נרגיש את השפה – איך היא יושבת לנו בגרון ובלב, ורק אז נחליט אם אנחנו מקדישים את חיינו ללימודים מובנים. אפשר להתחיל עם המילים האלה:
פְּרִיבֶט – приве́т – היי
קאָק דֶלָה – как дела́ – מה העניינים
קְרוּטַה – кру́то – מגניב
אַטְלִיצְ’נָה – отли́чно – מצוין
פְּלוֹחָה – пло́хо – גרוע
שְטוֹ נוֹבַבַה – что́ но́вого – מה חדש
נִיצֶ’בוֹ – ничего́ – כלום, שום דבר
מַלַדֶץ – молоде́ц – כל הכבוד
בנוסף, תשאלו כל אחד שאתם פוגשים עוד איזו מילה-שתיים (כולל קללות) ברוסית וכך גם תרחיבו את אוצר המילים וגם תרגישו שאתם לומדים מילים שבאמת בא לכם לדעת.
2. תקבעו מטרה לימודית מוגדרת
דוגמה למטרה מוגדרת – “אני לומדת רוסית כי אני רוצה לתקשר באופן ישיר וסביר עם הלקוחות שלי בחנות”. דוגמה נוספת – “אני רוצה לדעת רוסית כדי להבין על מה מדברת אשתי עם חמותי”. אנחנו קובעים מטרות כדי שתהיה לנו תמונה ספציפית בראש שאליה אנחנו שואפים, גם כדי להיזכר בתמונה ברגעים הקשים, וכמובן כדי להרגיש מסופקים כשנגשים את התמונה.
3. תהפכו לימודים לסגנון חיים
כבר ניסינו לרדת במשקל, להפסיק לעשן, לחסוך כסף ולהיות אנשים מאוזנים ונחמדים לסביבה. אנחנו יודעים שהשינוי המשמעותי מגיע כשאנחנו מצליחים להפוך משהו לסגנון חיים ששזור עמוק בתוך ההרגלים היום-יומיים שלנו שמשרתים אותנו לטווח ארוך ובכל מצב. כלומר אנחנו יודעים לעשות את המשהו הזה גם כשאנחנו חולים, עייפים, עצבנים או שמחים מאוד. כבר בתחילת הדרך צריכים לחשוב על – איך אנחנו בהדרגה הופכים את לימודי הרוסית שלנו לחלק מסגנון החיים המותאם לנו אישית. גם אם זה רק 5 דקות ביום אבל כל יום, תחשבו לאן תגיעו עם זה כבר אחרי שנה, ומה יהיה אחרי 10 שנים?
4. תקיפו את עצמכם ברוסית
מזל שאנחנו חיים בישראל שיש בה 1,300.000 דוברי רוסית שאוהבים לדבר בשפה שלהם. ליפנים, למשל, הרבה יותר קשה לשמוע רוסית ברחובות ולהשתלב בשיחות. אז לאט-לאט מתחילים לחפש הזדמנויות להשתמש ברוסית דרך כל החושים האנושיים.
אם יש לכם תחביבים, תמצאו איפה אפשר לעסוק בהם ברוסית. נניח אתם אוהבים מוזיקה – תחפשו הופעות של כוכבים רוסיים שמגיעים לארץ ללא הרף. או אפשר למצוא מורה לפסנתר ולבקש להעביר שיעורים ברוסית או לשלב רוסית בשיעורים.
דבר נוסף, תיעזרו בטכנולוגיות – נטפליקס, יוטיוב, אינסטגרם מפוצצים בתוכן מעולה ברוסית ואפילו עם כתוביות בעברית או באנגלית. טיפ לאמיצים במיוחד – תחליפו עברית לרוסית בכל המכשירים שלכם: בסמרטפון, מחשב, פייסבוק וכ”ו, ככה תיתקלו בעשרות מילים חדשות שיהיו מול העיניים שלכם כל יום.
5. תרשו לעצמכם לטעות
פחד לעשות טעות או במילים אחרות “פחד שיחשבו שאני לא חכם.ה ולא מוכשר.ת.” עלול להוריד לנו רצון להעז לדבר ברוסית. חלק מאיתנו מעדיפים לא להגיד משפט שלם בקול רם אם הם לא בטוחים לגבי סיומות במילה אחת. הפחד הזה משתק ותוקע אותנו בלימודים, והפתרון כאן – להיות מודע לקיומו ולהבין שאי אפשר ללמוד בלי לטעות! תנו לעצמכם אישור מלא לעשות טעויות, ללמוד מהן ובתקווה לתקן אותן בפעמים הבאות.
6. תלמדו רק מילים שימושיות
יש היררכיה בין המילים. יש כאלה שאנחנו אומרים כל יום כל היום, כמו “אני” “מה” “כן”… ויש כאלה שאומרים פעם בחיים “אזדרכת” או “אקסיסטנציאליות”. בואו נחסוך באנרגיה ונלמד בהתחלה רק את המילים החיוניות לשיחה בסיסית. לאט ובהדרגה תבנו לכם אוצר מילים רלוונטי לשיחות שלכם ברוסית. קודם תלמדו את 500 המילים הכי בסיסיות ועל זה תוסיפו את המילים שקשורות לתחום העיסוק שלכם או מילים שאוהבים להגיד בבית או מילים שאתם אוהבים להגיד בעברית.
7. תנו לעצמכם זמן
לימוד שפה שווה זמן. זה המשאב העיקרי שאנחנו משקיעים כאן. אל תכעסו על עצמכם אם תוך חודש לא הצלחתם ללמוד אלף מילים ועדיין לא השתלטתם על כללי הדקדוק. תתחילו מנקודת הנחה שלימוד רוסית שווה זמן רב, קבלו את העובדה הזאת בהבנה ורוך כלפי עצמכם.
© כל הזכויות שמורות לאַלה קלנדרב, 2018-2023